Graderne i Krav Maga

Se en detaljeret gennemgang af gradssystemet

I “gamle dage” var gradsystemet i Krav Maga inddelt på samme måde som i judo (hvid, gul, orange, grøn, blå, brun, sort). Det blev dog besluttet (af bl.a. Imi Lichtenfeld og Eyal Yanilov), at bælter ikke var passende for Krav Maga, da systemet skulle adskille sig fra de klassiske og orientalske stilarter. Derfor blev et nyt gradsystem introduceret: Practitioner, Graduate & Experts.

 

Grundlæggende selvforsvar

Practitioner-graderne har til formål at danne og udvikle udøverens fundament i Krav Maga. Gennem regelmæssig træning bliver slag, spark, forsvar og bevægelsesmønstre trænet, så de bliver en del af udøverens reaktionsmønstre og dermed anvendelige under stres.
KMG’s Practitioner-grader inddelses i følgende:

 

PRACTITIONER LEVEL 1
Mål: At blive god til basis-angreb i forskellige retniniger samt være i stand til at forsvare sig succesfuldt mod frontale angreb.

 

PRACTITIONER LEVEL 2
Mål: At kunne forsvare sig succesfuldt mod angreb bagfra og fra siden samt at kunne udføre kvalificerede angrebsserier i alle retninger. Endvidere skal man være bekendt med koncepterne “pre-fight”, “fight” og “post-fight”.

 

PRACTITIONER LEVEL 3
Mål: Succesfuld håndtering af slag og greb fra siderne og bagfra. Forbedring af kombinationer af slag og spark i alle retninger. Dygtiggørelse i fald- og rulleteknikker. Implementering af pre-fight, fight og post-fight i lærte løsninger.
Forventning: Forbedring af fighter mentalitet og attitude.

 

PRACTITIONER LEVEL 4
Mål: Forbedring af elevens evner til at undgå og forsvare sig imod forskellige greb og omklamringer. Forsvar mod slagvåben. Forbedring af “fighting skills”.
Forventning: Stræben efter Fighter level. Fokus på “finishing mode” og evnen til at fortsætte selvom man laver fejl eller et nyt problem opstår.

 

PRACTITIONER LEVEL 5
Mål: Styrkelse af selvforsvarskundskaber. Kendskab til 3.-parts beskyttelse.
Forventning: Fighter Level

 

De øvede niveauer

Graduate-levels er ligesom practitioner-levels inddelt i fem grader (G1 – G5). I disse niveauer arbejdes mere og mere med fighter-mentaliteten og -attituden. Målet er at få udøveren bragt op på et niveau, hvor denne uanset hvad der sker kan være i stand til at fortsætte i kampen for at forsvare sig selv eller andre.
Der er i disse grader mere fokus på forsvar mod trusler og angreb fra flere modstandere med og uden våben.

 

Expert niveauer – Krav Maga’s “sorte bælter”

Krav Maga’s Expert Levels er for dem, der har vist gode evner i alle de underliggende niveauer, og for at kunne opnå Expert Levels skal alt materiale kunnes.
På Expert Levels arbejdes i dybden med “fighting tactics”, hvor man arbejder i forskellige tempi, afstande og våben. På Expert Levels fokuseres endvidere på avancerede løsninger indenfor militære problemstillinger, VIP beskyttelse m.m.